Orzechowy filet z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Połączenie fileta z kurczaka z mieszanką orzechów i sosem śmietanowo-serowym okazało się dobrym dodatkiem do makaronu.

Orzechowy filet z kurczaka

Składniki:

Orzechowy filet z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Orzechowy filet z kurczaka

ETAP 1:

Orzechowy filet z kurczaka
Mieszankę orzechów rozdrabniamy i prażymy

Orzechy rozdrabniamy w malakserze i prażymy przez chwilę na suchej patelni.

ETAP 2:

Orzechowy filet z kurczaka
Pokrojony w drobną kostkę filet przyprawiamy i podsmażamy

Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką, pieprzem i chili.
Przyprawionego kurczaka przesmażamy na 1 łyżce oleju.
Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ponownie chwilę smażymy.

ETAP 3:

Orzechowy filet z kurczaka
Serek topiony rozpuszczamy w śmietance..

W międzyczasie podgrzewamy serek topiony ze śmietanką do czasu, aż serek się rozpuści.

ETAP 4:

Orzechowy filet z kurczaka
Sos śmietanowo-serowy mieszamy z orzechami

Do sosu dodajemy wcześniej uprażone orzechy i mieszamy.

ETAP 5:

Orzechowy filet z kurczaka
Sosem zalewamy kurczaka i chwilę dusimy

Sos z orzechami wlewamy do podsmażonego kurczaka z cebulą i dusimy razem przez ok. 5 minut.

ETAP 6:

Orzechowy filet z kurczaka

Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą.


Tagi:

danie kurczak