SUPERPRZEPIS

Orzechowy pstrąg z pyszna salsą

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Orzechowy pstrąg z pyszna salsą Więcej zdjęć (4)

Pyszna chrupiąca rybka z wspaniałą salsą.Polecam !!!

Składniki:

Orzechowy pstrąg z pyszna salsą

 

  • Pstrąg łososiowy 350g
  • 50g orzeszków pistacjowych
  • 1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
  • 1 jajko surowe
  • sól morska świeżo mielona
  • olej do smażenia
  • NA SALSĘ:
  • 1 mała papryczka chili bez pestek żółta (posiekana drobno)
  • 8 pomidorków koktajlowych (pokrojonych w ósemki)
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego-ciemnego
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • sok z jednej limonki

Sposób przygotowania:

Orzechowy pstrąg z pyszna salsą
Rybę obrać ze skóry,umyć osuszyć,usunąć ości i przekroić na pół,posolić/odstawić. Orzeszki obrać z łupinek i za pomocą wałka do ciasta rozdrobnić,przełożyć do miski.Papryczkę chili drobno posiekać i dodać do orzeszków.Wszystko razem wymieszać. Do miseczki wbić surowe jajo i rozbełtać.Wkładać kawałki ryby do jajka a pózniej panierować w orzeszkach. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron po 3 minuty i gotowe. Gdy ryba się smaży robimy salsę do ryby. Wszystkie w/w przyprawy i warzywa połaczyć ze sobą w misce i wymieszać. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz,polać salsą i można podawać np. z ryżem i sałatą. Smacznego :-)
Orzechowy pstrąg z pyszna salsą
Orzeszki obrać z łupinek i za pomocą wałka do ciasta rozdrobnić,przełożyć do miski.Papryczkę chili drobno posiekać i dodać do orzeszków.Wszystko razem wymieszać. Do miseczki wbić surowe jajo i rozbełtać.Wkładać kawałki ryby do jajka a pózniej panierować w orzeszkach.
Orzechowy pstrąg z pyszna salsą
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron po 3 minuty i gotowe.
Orzechowy pstrąg z pyszna salsą
Gdy ryba się smaży robimy salsę do ryby. Wszystkie w/w przyprawy i warzywa połaczyć ze sobą w misce , wymieszać i gotowe.