krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Orzechowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobry placek polecam

Orzechowy sernik

Składniki:

Orzechowy sernik

 

  • Spód:
  • 2,5 szkl. pokruszonych cistak
  • ok. 1/3 szkl roztopionej margaryny
  • Orzechy:
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/4 szkl. roztopionej margaryny
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl posiekanych orzechów
  • Ser:
  • 75 dag zmielonego sera
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka (ja daję (1/2 do 3/4 szkl śmietany 18%)
  • 1 budyś śmietankowy bez cukru rozpuszczony w 1/3 szkl mleka
  • zapach waniliowy
  • 1 jajko i 4 żółtka
  • Piana:
  • 4 białka, 3/4 szkl cukru, troche gorzkiej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzechowy sernik
Spód:
Pokruszone ciastka zmieszać z roztopiona margaryną. Powstałą masą równo wylepić wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę.
Orzechy:
Miód, jajko, orzechy, - można dodać trochę zapachu waniliowego- podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 10 min), następnie wyłożyć równomiernie na spód placka.
Ser:
Wymieszać w misce wszystkie składniki na ser i wyłożyć na orzechy. Piec ok 40 min w temp. ok 180 st. Po tym czasie wyjąć, na wierzch sernika wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek oraz cukru. Na wierzch zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Piec ok 15 min (do zrumienienia bezy).
Sernik najlepiej kroić dopiero na 2 dzień po upieczeniu lub po całkowitym wystygnięciu.