WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1351]

Orzeszki orzechowe z kremem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzeszki z ciasta kruchego wypełnione budyniowym kremem o smaku kokosowym, moczone w roztopionej czekoladzie.

Orzeszki orzechowe z kremem kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzeszki orzechowe z kremem kokosowym

Ciasto kruche

Krem

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l. mleka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • Czubata łyżka masła
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Orzeszki orzechowe z kremem kokosowym

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce i szybko zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby posypać mąką. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha laskowego i układać w rozgrzanym opiekaczu. Piec kilka minut. Wyjąć i wystudzić.

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, cukier i mąkę. Mieszankę przelać na gotujące się mleko. Gotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Miękkie masło zmiksować i połączyć z budyniem. Gdy krem będzie jednolity wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Kremem wypełniać korpusy orzeszków i składać po 2 w orzeszek.

Czekoladę rozpuścić w śmietanie. Maczać w niej połowę każdego orzeszka i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Orzeszki schłodzić w lodówce.

Orzeszki orzechowe z kremem kokosowym
Orzeszki nadziane kremem i posklejane ze sobą
Orzeszki orzechowe z kremem kokosowym
Krem budyniowy wymieszany z wiórkami kokosowymi.
Orzeszki orzechowe z kremem kokosowym
Upieczone i wystudzone korpusy orzeszków.
Orzeszki orzechowe z kremem kokosowym
Kawałki ciasta orzechowego umieszczone w opiekaczu