Sposób przygotowania:
Ostra zapiekanka z cukinią i pieczarkami
Gotujemy makaron.
Cukinię szatkujemy w plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę.
Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Jak cebulka się zeszkli dodajemy mięso, oregano i zioła prowansalskie i obsmażamy. Dodajemy całe opakowanie sosu pomidorowego, pieczarki i cukinię i dusimy jakieś 10 minut. Po 10 minutach doprawiamy jeszcze przyprawami (oregano, zioła, sól i cukier) dusimy jeszcze jakieś 10 minut. Na końcu wrzucamy z 4-10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodajemy jedno całe jajko jeżeli jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody.
Teraz łączymy ugotowany wcześniej makaron z sosem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy sos z makaronem .
Przykrywamy serem żółtym i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 minut.
Cukinię szatkujemy w plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę.
Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Jak cebulka się zeszkli dodajemy mięso, oregano i zioła prowansalskie i obsmażamy. Dodajemy całe opakowanie sosu pomidorowego, pieczarki i cukinię i dusimy jakieś 10 minut. Po 10 minutach doprawiamy jeszcze przyprawami (oregano, zioła, sól i cukier) dusimy jeszcze jakieś 10 minut. Na końcu wrzucamy z 4-10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodajemy jedno całe jajko jeżeli jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody.
Teraz łączymy ugotowany wcześniej makaron z sosem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy sos z makaronem .
Przykrywamy serem żółtym i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 minut.