Sposób przygotowania:
Oszczędna zapiekanka rybna
Makaron ugotowałam al dente w osolonym wrzątku.Odcedziłam. Ryby dokładnie oczyściłam,umyłam i osuszyłam.Pokroiłam każdy filet na 4 części.Każdą oprószyłam pieprzem cytrynowym i solą ziołową.Na patelni rozgrzałam olej.Jedno jajko roztrzepałam i panierowałam ryby najpierw w jajku a później w mące (otrzepując jej nadmiar) i smażyłam z obu stron na złoto. Marchew ugotowaną wcześniej pokroiłam w kostkę (można użyć marchewki ze słoika-ze sklepu). W dużej misce umieściłam marchew,cebulkę prażoną i makaron,wsypałam koperek i wlałam roztrzepane 2 jajka.Osoliłam i dokładnie wymieszałam. Naczynie żaroodporne spryskałam cieniutko tłuszczem w sprayu i oprószyłam bułką tartą.Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Wyłożyłam do naczynia ok.2\3 makaronu i ugniotłam dłonią,by masa była ścisła.Ułożyłam na niej kawałki usmażonej ryby.Przykryłam pozostałym makaronem i znów docisnęłam masę,by zapiekanka była zwarta. Ser żółty starłam na grubej tarce jarzynowej i posypałam wierzch zapiekanki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok.30 minut,podawałam na gorąco.