kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Oszukane gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smaczne oszukane gołąbki. Jest to lepsza wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Polecam.

Oszukane gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oszukane gołąbki

Na gołąbki :

Na sos pomidorowy:

Sposób przygotowania:

Oszukane gołąbki
Kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez około 10 minut, przekładamy na cedzak i odsączamy, studzimy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i pieczarki przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. 
Do miski wkładamy odciśniętą z wody kapustę i resztę składników na gołąbki, dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety, przekładamy na ręcznik papierowy. 
Sos pomidorowy : do garnka wlewamy wodę i pomidory z puszki, wsypujemy przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do garnka z pomidorami, zagotowujemy. 
Gołąbki układamy na blaszce i wlewamy sos pomidorowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Oszukane gołąbki
Obrane ze skórki pieczarki kroimy w kostkę, pozostałe warzywa w kosteczkę.
Oszukane gołąbki
Pieczarki i warzywa przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Oszukane gołąbki
Do miski wkładamy składniki na gołąbki i wyrabiamy masę.
Oszukane gołąbki
Obsmażone na oleju kotlety układamy na blaszce.