Sposób przygotowania:
Oszukane gołąbki
Kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez około 10 minut, przekładamy na cedzak i odsączamy, studzimy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i pieczarki przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Do miski wkładamy odciśniętą z wody kapustę i resztę składników na gołąbki, dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety, przekładamy na ręcznik papierowy.
Sos pomidorowy : do garnka wlewamy wodę i pomidory z puszki, wsypujemy przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do garnka z pomidorami, zagotowujemy.
Gołąbki układamy na blaszce i wlewamy sos pomidorowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i pieczarki przesmażamy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Do miski wkładamy odciśniętą z wody kapustę i resztę składników na gołąbki, dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety, przekładamy na ręcznik papierowy.
Sos pomidorowy : do garnka wlewamy wodę i pomidory z puszki, wsypujemy przyprawy, zagotowujemy. W międzyczasie do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do garnka z pomidorami, zagotowujemy.
Gołąbki układamy na blaszce i wlewamy sos pomidorowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.