Sposób przygotowania:
Oszukane kotlety
Grzyby suszone namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i zostawić na noc.Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie,w której się moczyły.Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.Doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać,ugotować w posolonej wodzie.Jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa.Ostudzić.Wędzony boczek pokroić w drobniutką kosteczkę,wytopić na patelni,dodać również drobno posiekaną cebulę.Zeszklić.Boczek z cebulą i posiekaną natką pietruszki dodać do wystudzonych ziemniaków,wbić 1 jajko,wsypać mąkę,doprawić solą i pieprzem.Wyrobić na jednolitą masę.Formować płaskie kotleciki.Kotlety panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano na oleju.Podawać z sosem grzybowym,lub jak kto woli z pomidorowym.