suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Owieczka z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bakłażan z owczym serem,super sposób na urozmaicenie kolacji. 4 porcje.

Owieczka z bakłażanem

Składniki:

Owieczka z bakłażanem

 

  • 1 duży bakłażan;
  • 5 średniej wielkości pomidorów;
  • 1 duża łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii;
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego oregano;
  • 10 dag sera owczego;
  • 20 dag sałaty lodowej;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Owieczka z bakłażanem
Bakłażana myjemy i kroimy w grubsze talarki. Posypujemy z obydwu stron solą, odstawiamy na kilka minut,aż puści sok. Dwa pomidory kroimy w krążki, pozostałe w kawałki. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, bazylią i oregano. Następnie odsączone i osuszone bakłażany smarujemy marynatą z oliwy i opiekamy na złoty kolor z obydwu stron. Na połowie plastrów bakłażana układamy ser, pomidory i szczypiorek, przykrywamy pozostałymi plastrami i ponownie opiekamy. Podajemy z sałatą z pomidorów i sałaty lodowej.