Sposób przygotowania:
Owocowy przekładaniec
Ciasto: Białka ubić z odrobiną soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i jeszcze raz ubijać, aż całość będzie bardzo sztywna. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie dodać olej. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy (36 cm na 26 cm). Piec w temp. 180st około 25 min. Masa śmietanowa: śmietanę podgrzać z czekoladą do momentu jej rozpuszczenia, a następnie dokładnie wystudzić i schłodzić.
Zimną śmietankę ubić z dodatkiem śnieżki na koniec do ubitej już śmietanki dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Z całej masy śmietanowej odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z jagodami. Upieczone ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą na dolnym placku rozsmarować masą z jagodami, przykryć drugim na którym rozsmarować pozostałą masę i posypać owocami. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby dokładnie zastygło i smaki się połączyły.
Zimną śmietankę ubić z dodatkiem śnieżki na koniec do ubitej już śmietanki dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Z całej masy śmietanowej odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z jagodami. Upieczone ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą na dolnym placku rozsmarować masą z jagodami, przykryć drugim na którym rozsmarować pozostałą masę i posypać owocami. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby dokładnie zastygło i smaki się połączyły.
kołczu
iziona
Ja też bardzo lubię takie klimaty, lekko i owocowo.
edytaha
O, to jest nas więcej, super ciacho, zestaw składników w sam raz dla mnie, a efekt końcowy pyszny :)