SUPERPRZEPIS

Owocowy przekładaniec

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Owocowy przekładaniec Więcej zdjęć (3)

Ciasto z sezonowymi owocami - jest piękne i smaczne, a podane zimne wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:

Owocowy przekładaniec

 

 

Sposób przygotowania:

Owocowy przekładaniec
Ciasto: Białka ubić z odrobiną soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i jeszcze raz ubijać, aż całość będzie bardzo sztywna. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie dodać olej. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy (36 cm na 26 cm). Piec w temp. 180st około 25 min. Masa śmietanowa: śmietanę podgrzać z czekoladą do momentu jej rozpuszczenia, a następnie dokładnie wystudzić i schłodzić.



Zimną śmietankę ubić z dodatkiem śnieżki na koniec do ubitej już śmietanki dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Z całej masy śmietanowej odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z jagodami. Upieczone ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą na dolnym placku rozsmarować masą z jagodami, przykryć drugim na którym rozsmarować pozostałą masę i posypać owocami. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby dokładnie zastygło i smaki się połączyły.
Owocowy przekładaniec
do masy śmietanowej dodać jagody i wymieszać
Owocowy przekładaniec
Przełożone ciasto posypać owocami i odstawić do lodówki