Sposób przygotowania:
Ozorki w szarym sosie
Ozorki wyszorować, wyciąć gruczoły ślinowe z obu stron przy nasadzie. W rondlu zagotować szklankę wody z solą i przyprawami, ostudzić, zalać ozorki. Odstawić do zamarynowania w chłodne miejsce na całą noc. Ozorki wyjąć z marynaty, włożyć do bulionu, gotować około 60 minut. Wyjąć, obrać ze skórki, pokroić w ukośne plastry, ułożyć na półmisku i przykryć. Przygotować sos. Mąkę zasmażyć na maśle, rozprowadzić chłodnym wywarem, wlać wino, dokładnie wymieszać i zagotować. Łyżeczkę cukru zrumienić na patelni, dodać 2 łyżki wody, zagotować, wlać do sosu. Dodać rodzynki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gorącym sosem polać ozorki. Posypać natką pietruszki.