Sposób przygotowania:
Pachnący królik w czereśniowym sosie
Tuszkę królika dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na porcje. Boczek pokroić na paseczki. Czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Boczek i czosnek wrzucić do szczelnie przykrywanego rondla. Przesmażyć na silnym ogniu, od czasu do czasu energicznie potrząsając rondlem. Kawałki mięsa dołożyć do rondla, obsmażyć na rumiano. Wlać 1/2 szklanki wina, przyprawić do smaku solą i pieprzem, rondel szczelnie przykryć, dusić przez około 45 minut. Czereśnie dokładnie umyć, poobrywać ogonki, wydrylować z pestek. Owoce wrzucić do słoja, zalać pozostałym winem, odstawić. Czereśnie wraz z winem dodać do królika na 2-3 minuty przed końcem duszenia potrawy. Mięso ułożyć na ogrzanym półmisku, udekorować czereśniami.
Gość