lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Drożdże zalać niewielką ilością letniego,osłodzonego.....

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • 50 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 7 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • konfitura z wiśni lub inna
  • Lukier:
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 małej cytryny
  • smażona skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Pączki

Drożdże zalać niewielką ilością letniego,osłodzonego mleka,dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać do dużej miski,dodać wyrośnięte drożdże, jajka, schłodzoną margarynę, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto,gdy będzie odstawać od ręki,nakryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wyciąć placuszki, na 1/2 nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć pozostałymi placuszkami,zlepić,ułożyć na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia. Olej lub smalec rozgrzać,smażyć pączki z obu stron, osączyć na pergaminie lub ręczniku papierowym. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać skórką pomarańczową.