Sposób przygotowania:
PączkiDrożdże zalać niewielką ilością letniego,osłodzonego mleka,dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać do dużej miski,dodać wyrośnięte drożdże, jajka, schłodzoną margarynę, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto,gdy będzie odstawać od ręki,nakryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wyciąć placuszki, na 1/2 nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć pozostałymi placuszkami,zlepić,ułożyć na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia. Olej lub smalec rozgrzać,smażyć pączki z obu stron, osączyć na pergaminie lub ręczniku papierowym. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać skórką pomarańczową.
cremebrule
teresa
dobry
lena
trzeba bardzo dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe,gdy tłuszcz rozgrzejemy i wrzucimy pierwszą partię pączków zmniejszamy nieco ogień,aby zbyt szybko się nie zrumieniły(skórka wtedy jest twarda),a środek pączków jest niedosmażony...
Gość
Gość
Gość
Gość
stokrotka24
burza
mtm03
mtm03
Ciasto puchate, wierzch lekko chrupiący, idealne na słodkość.
Zrobiłam z 1,5 porcji składników i wyszło ok.23 pączków. Polecam przepis
dani75