2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Pączki nadziewane kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Pączki to nie tylko królowe tłustego czwartku, możemy je zrobić ot tak do kawy czy na poczęstunek, choć bomba kaloryczna to bardzo smaczne!

Pączki nadziewane kremem

Składniki:

Pączki nadziewane kremem

 

  • Ciasto na 12 dużych pączków
  • 60 dag mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 duże łyżki roztopionego masła
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru
  • ½ laski wanilii
  • Kieliszek rumu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

 

  • Krem malinowy:
  • ½ litra śmietany 30%
  • 25 dag serka mascarpone
  • ½ szklanki musu z malin
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Lukier do dekoracji
  • Kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Pączki nadziewane kremem

ETAP 1:

Pączki nadziewane kremem

Ciasto drożdżowe:
Mąkę mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka zeskrobane nożem z wanilii, wlewam podgrzane na ciepło mleko i wyrabiam ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od ręki,po chwili wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie ciasto przekładam na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia.

Olej nagrzewam do temp około 175 *c i smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krem: schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy mus, mieszam.

Krem przekładam do szprycy cukierniczej, nadziewam przekrojone na pół pączki.

Słodkich wypieków!


Tagi:

pączki