rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pączki Rafaello

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pulchne pączki z nadzieniem moich ulubionych czekoladek rafaello. Mięciutkie nawet na drugi dzień :)

Pączki Rafaello Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki Rafaello

 

  • Na ok 40 sztuk

 

  • Ciasto:
  • 10 dkg margaryny lub masła
  • 1 kg mąki, najlepiej tortowej
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 7 żółtek
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 10 dkg cukru
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu

 

  • Nadzienie:
  • ok. 50 czekoladek- ciasteczek a`la rafaello

 

  • Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Pączki Rafaello
Najpierw robimy rozczyn: Pokruszone drożdże, 7 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę mleka łączymy ze sobą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko, żółtka, resztę cukru zwykłego i waniliowy oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i również mieszamy na gładką masę. 10 dkg masła lub margaryny roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Do przygotowanej mąki wlewamy rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka oraz spirytus i staramy się cały czas mieszać łyżką. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy tworząc kulę i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy krążki wielkości szklanki. Na jednej części kładziemy czekoladkę i przykrywamy drugim "wolnym" krążkiem. Dokładnie zlepiamy boki naciągając przy tym ciasto. Mniejszą szklanką wykrawamy środek. Przygotowane pączki zostawiamy raz jeszcze przed smażeniem do wyrośnięcia pod ściereczką. W emaliowanej misce (lub innym naczyniu np. rondlu) rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy pączki, tak by nie miały za ciasno. Smażymy na złoty kolor, i jeszcze ciepłe polewamy polewą i posypujemy kokosem.
Pączki Rafaello
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia
Pączki Rafaello
Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką krążki, nakładamy po ciastku i przykrywamy drugim krążkiem
Pączki Rafaello
Mniejszą szklanką wycinamy środek i pozostawiamy do wyrośnięcia
Pączki Rafaello
Wyrośnięte pączki smażymy z każdej strony na złoty kolor i dekorujemy