ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pączki z bitą śmietaną i malinową nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Może nie są to fantazyjne w kształcie pączki ale nadzienie jest fantazyjne i pyszne.

Pączki z bitą śmietaną  i malinową nutą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z bitą śmietaną i malinową nutą

 

  • Ciasto:
  • ok. 0,6- 0,7 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży (ja używam te mokre w kostce)
  • 300 ml mleka
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 50 g cukru + 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu/rumu/wódki
  • pół cytryny porządnie umytej (skórkę scieramy a sok wykorzystamy do lukru)
  • 50g margaryny rozpuszczonej
  • Nadzienie: 500 ml śmietany 30%, 2 śmietanfixy, konfitura malinowa
  • Do smażenia: 2 kostki smalcu
  • Lukier: sok z połowy cytryny, łyżeczka śmietany 30%, cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki z bitą śmietaną i malinową nutą
Najpierw zaczyn: rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru, potem zalewamy 200 ml ciepłego mleka i dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i niech wyrasta w cieple. (ok. 20 minut) Ciasto przygotowanie: żółtka i jajko ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do sporej miski, dodajemy masę żółtkową, zaczyn drożdży, szczyptę soli, skórkę z cytryny, alkohol i resztę mleka i wszystko wyrabiamy porządnie i dość długo. Potem dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy jeszcze raz. Ma być elastyczne ciasto. Wrzucam je do miski, przykrywam i zostawiam na 20 min. by znów rosło w cieple.



Pączki wycinałam szklanką z ciasta i formowałam kulki (ok. 10 cm średnicy) i odkładałam na posypaną mąkę ściereczkę. I za każdym razem przykrywałam ścierką by w cieple rosły zanim powycinałam wszystkie pączki. Smażenie: rozgrzewamy smalec ale żeby nie bulgotał, czy jest nagrzany można sprawdzić wrzucając odrobinkę ciasta i jak wypłynie na górę to jest dobra temperatura. Potem wrzucamy pączki, ja smażyłam po 3 w garnku ok. 25 cm średnicy, po ok. 30 sekundach przykrywamy garnek i czekamy ok 3 minuty, obracamy łyżką a najlepiej patyczkiem do szaszłyka i znów przykrywamy i znów 3 minuty. Wyjmujemy cedzakiem na ręcznik papierowy. Z tej porcji ciasta wyjdzie ok. 15 pączków. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietanfixami. Jak wystygną pączki to napełniamy je szprycą - z jednej strony wciskałam bitą śmietanę a z drugiej wciskałam ze szprycy trochę konfitury z malin a potem posypałam cukrem pudrem.
Pączki z bitą śmietaną  i malinową nutą
Tak wyglądają w środku po przecięciu pączka