2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Pączki z wisienką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pyszne puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione...

Pączki z wisienką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z wisienką

 

  • 1/2 kg pszennej mąki typ 550
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 50 ml wódki
  • 4 dag drożdży świeżych
  • sól-szczypta
  • słoiczek zielonych wiśni z ogonkiem
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z wisienką
Mleko podgrzewamy z łyżką cukru, dodajemy rozdrobnione drożdże oprószamy łyżką mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę łącznie z kokosową , cukrem i szczyptą soli dodajemy żółtka, wlewamy wyrośnięty zaczyn i powoli wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy miękkie masło-ja rozpuszczam wcześniej w mikrofali, wlewamy wódkę i dobrze ciasto zagniatamy tak aby odchodziło od ręki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Wisienki odsączamy na ręczniku papierowym tak aby nie uszkodzić ogonków. Gdy ciasto podwoi objętość odrywać porcje i formować kulki delikatnie spłaszczyć w środek włożyć po jednej wisience tak aby ogonek był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być mocno rozgrzany bo pączki będą się palić a w środku pozostaną surowe. Osączyć z tłuszczu na papierowym.Zimne przed podaniem oprószyć pudrem.

Pączki z wisienką
z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe z mąką kokosową
Pączki z wisienką
wisienki osaczamy z zalewy uważając by nie oderwać ogonków
Pączki z wisienką
lepimy pączki tak aby ogonki wystawały na zewnatrz
Pączki z wisienką
smażymy na rozgrzanym oleju osączamy z tłuszczu