Sposób przygotowania:
Pączusie nadziewane musem śliwkowym
Do miski wsypujemy mąkę ,robimy wgłębienie,wlewamy drożdże roztarte wcześniej z cukrem i cukrem waniliowym oraz połową porcji ciepłego mleka,lekko mieszamy i zostawiamy na około 20 min aby rozczyn się "ruszył" dodajemy resztę mleka ,wbijamy jajka,dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ręką ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mus śliwkowy: Umyte śliwki przekładamy do rondelka ,wlewamy 1/2 szklanki wina,skórkę otartą z cytryny i cynamon,oraz cukier i gotujemy na ogniu aż śliwki się rozpadną i powstanie mus.Zostawiamy do ostygnięcia.Z gotowego ciasta formujemy niewielkie kule w środek dajemy niewielką ilość musu ,tak aby dobrze było zlepić i nadzienie nie wypływało w trakcie smażenia,lekko spłaszczamy ręką i układamy na stolnicy ,zostawiamy na 15 min aby znów podrosło.Po tym czasie smażymy pączki na rozgrzanym oleju do 170 *na złotobrązowy `kolor.Po ostygnięciu ,przed podaniem,oprószamy cukrem pudrem.
monikaT83
2milutka
Monisiu dziękuję :)
monikaT83