2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pączusie nadziewane musem śliwkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pączki inne niż wszystkie ze śliwkowym musem i szczyptą cynamonowego smaku

Pączusie nadziewane musem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączusie nadziewane musem śliwkowym

 

 

 

  • Nadzienie śliwkowe:
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki cukru
  • 1 /2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

  • Dodatkowo:
  • 1 kg smalcu lub 1,5 litra oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączusie nadziewane musem śliwkowym
Do miski wsypujemy mąkę ,robimy wgłębienie,wlewamy drożdże roztarte wcześniej z cukrem i cukrem waniliowym oraz połową porcji ciepłego mleka,lekko mieszamy i zostawiamy na około 20 min aby rozczyn się "ruszył" dodajemy resztę mleka ,wbijamy jajka,dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ręką ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mus śliwkowy: Umyte śliwki przekładamy do rondelka ,wlewamy 1/2 szklanki wina,skórkę otartą z cytryny i cynamon,oraz cukier i gotujemy na ogniu aż śliwki się rozpadną i powstanie mus.Zostawiamy do ostygnięcia.Z gotowego ciasta formujemy niewielkie kule w środek dajemy niewielką ilość musu ,tak aby dobrze było zlepić i nadzienie nie wypływało w trakcie smażenia,lekko spłaszczamy ręką i układamy na stolnicy ,zostawiamy na 15 min aby znów podrosło.Po tym czasie smażymy pączki na rozgrzanym oleju do 170 *na złotobrązowy `kolor.Po ostygnięciu ,przed podaniem,oprószamy cukrem pudrem.
Pączusie nadziewane musem śliwkowym
z podanego przepisu robimy ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
Pączusie nadziewane musem śliwkowym
wykładamy ciasto na stolnicę rwiemy na kawałki
Pączusie nadziewane musem śliwkowym
w środek dajemy nadzienie śliwkowe lepimy brzegi i formujemy w kule
Pączusie nadziewane musem śliwkowym
i smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złotobrązowy kolor