joanadecocina

joanadecocina

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Paella mixta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka potrawa rodem z Hiszpanii

Paella mixta

Składniki:

Paella mixta

 

 

  • Składniki, 4 porcje:

 

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • mała szczypta szafranu
  • bulion domowy
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
  • 1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300 g ryżu arbrio (jak do risotto) lub calasparra lubcarnaroli

 

  • opcjonalnie:
  • 8 - 10 obranych krewetek Black Tiger
  • listki z pęczka natki pietruszki, wymieszane z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku

 

Sposób przygotowania:

Paella mixta
Przygotowanie: Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut). Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć krewetki (jeśli ich używamy), zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem jak przy paelli z owocami morza.