SUPERPRZEPIS

,,Tajska paella ,,:

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7
,,Tajska paella  ,,: Więcej zdjęć (5)

Zwariowane fusion .Tajskie przyprawy ( przynajmniej część ) , proste kotleciki drobiowe i na dodatek pomysł na hiszpańską paellę . Smaczne .

Składniki:

,,Tajska paella ,,:

 

  • 25 dag mielonego z drobiu ( zmieliłam piersi )
  • 1 jajko
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • sól
  • pieprz mielony
  • cukier
  • curry
  • duszenia papryk faszerowanych , ale można po prostu w bulionie drobiowym z kostki rozpuścić koncentratu pomidorowego )
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 /2 szklanki wody
  • 1 mała marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki
  • 1 szklanka pokrojonej drobno kapusty pekińskiej
  • 1/2 długiego ogórka ze skórką pokrojonego w słupki
  • 1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
  • 1/2 papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 10 dag ryżu parabolicznego
  • Sos chili z ananasem Tao-Tao
  • 2 liscie limonki Kafir ( suszone )
  • mąka
  • 3 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

,,Tajska paella ,,:
Wyrobić mięso z jajkiem , bułką tartą , zmiażdżonym czosnkiem , szczyptą soli , pieprzu i curry. Uformować malutkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego .Obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju .Zdjąć z patelni .
W woku rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć warzywa zaczynając od marchewki . Potem dodajemy paprykę , ogórek , pomidor i kapustę . Smażymy mieszając aż zmiękną . Dorzucamy liście kafiru. Wlewamy wodę .Chwilę dusimy . Potem dokładamy kotleciki , sos pomidorowy , mleczko kokosowe . Wsypujemy ryż . Mieszamy . Dodajemy 1 łyżkę sosu chili z ananasem , szczyptę curry , pieprzu .Dusimy pod przykryciem na bardzo małym gazie bez mieszania . Gdy ryż będzie już miękki i prawie wchłonie cały płyn próbujemy i doprawiamy do smaku lekko mieszając potrawę . Przykrywamy i wyłączamy gaz . Potrawa stoi jeszcze chwilę tak by ryż wciągnął cały płyn.
Potrawa nie będzie sypka - raczej o konsystencji risotto czy paelli .
Różnorodność smaków zdecydowanie jej służy . A najfajniejsze jest to , że robimy ja z tego co jest w domu ( ryż , tajskie przyprawy , mleczko kokosowe , bulion w kostkach , jakieś warzywa - zawsze mam w domu ) . Tak samo można zrobić rybę , piersi z kurczaka , schab .Co akurat mamy .
Pięknie pachnie cytryną ( od kafiru ) i curry.
Ja robiłam w Patelni Dry Cooker - ale w woku robi się identycznie .
,,Tajska paella  ,,:
Wyrobić mieso z bułką tartą , jajkiem , czosnkiem - doprawić solą , pieprzem i curry
,,Tajska paella  ,,:
Obtoczyć kotleciki w mące i przygotować do smażenia
,,Tajska paella  ,,:
Rozgrzać olej i usmażyć na rumiano kotleciki - przewracając w trakcie smażenia
,,Tajska paella  ,,:
W woku obsmażyć pokrojone warzywa , zalać sosem pomidorowym , mleczko kokosowe , dodać przyprawy - włożyć kotleciki , ryż i dusić jak paellę