Sposób przygotowania:
Pakowaniec wielkanocny
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić z kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać nieco mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże podwoją swoja objętość, dodać pozostałą mąkę, letnie mleko. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do mąki. Wyrabiać dokładnie drewniana łyżką. Pod koniec dodać stopione masło i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie i pozostawić do wyrośnięcia. Konfitury osaczyć na sicie(ok 12 godz.). Rodzynki sparzyć i również dobrze osączyć. Gruszki pokroić w drobne paseczki. Sparzone migdały obrać ze skórki pokroić w piórka. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Dużą tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułka tartą.. Na dnie położyć warstwę ciasta, na niej układać owoce i posypywać migdałami i skórką pomarańczową, przekładając każda warstwę cienkim plackiem ciasta. Wierzchnia warstwę powinno stanowić ciasto. Pozostawić pakowaniec do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 45 minut do godziny w temperaturze 170 stopniC .Po wystudzeniu polukrować.