Sposób przygotowania:
Pałeczki z kurczaka w sosie grzybowym
Grzyby zalać gorąca wodą i zostawić namoczone na 15 minut. Pałeczki posypać przyprawami ( Jarzynka, papryka, pieprz ziołowy) .Polać łyżka oleju . Wmasować przyprawy w mięso. Obok wrzucić liść laurowy, pieprz czarny i jałowiec. Zostawić na 15 minut. Ugotować grzyby na małym gazie. Wyłowić i pokroić w paseczki. Wywar zostawić. W garnuszku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron. Podlać wywarem z gotowania grzybów . Dorzucić grzyby. Dołożyć masło kurkowe. Dusić na małym gazie ok. 40 minut aż mięso będzie bardzo miękkie. Wyjąć na moment mięso . Podlać sos śmietanką, zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Włożyć pałeczki ponownie w sos i trzymać w cieple. Podawać z ziemniakami puree lub kaszą ( np. jaglaną), posypując natką pietruszki. * Można używać swojej mieszanki zrobionej ze zmielonych suszonych warzyw zmieszanej z odrobiną soli i suszonych ziół pokruszonych ( lubczyk, natka pietruszki )