Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka pieczone z ananasem
Umyć i osuszyć pałeczki z kurczaka . Wymieszać marynatę z oleju , miodu , sosu chilii z ananasem ,mielonej papryki , szczypty soli i pieprzu . Natrzeć mięso- do marynaty włożyć porwaną na kawałki gałązkę melisyi wstawić w zamykanym pojemniku do lodówki na 30 minut .Ułożyć wyjęte z marynaty mięso w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą marynatą . Piec w piekarniku w temperaturze 200 * C ok. 50 minut ( od chwili kiedy temperatura się ustali ) . Mięso ma być rumiane .
Pokroić ananasa w kosteczkę i wrzucić do upieczonego mięsa . Polać syropem z ananasa ( ok. 1/3 szklanki ) - odkryć naczynie w którym pieką się udka - zmniejszyć temperaturę do 170 * C i dopiekać 10 minut
( Można zagęścić sos rozrabiając 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z odrobiną wody i wlewając do sosu - zagotować )
Pokroić ananasa w kosteczkę i wrzucić do upieczonego mięsa . Polać syropem z ananasa ( ok. 1/3 szklanki ) - odkryć naczynie w którym pieką się udka - zmniejszyć temperaturę do 170 * C i dopiekać 10 minut
( Można zagęścić sos rozrabiając 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z odrobiną wody i wlewając do sosu - zagotować )