Sposób przygotowania:
Paluszki rybne z sosem
1) Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek na pasma grubości palca. Pokropić sokiem z cytryny i posypać solą oraz pieprzem. 2) Skórkę z cytryny wymieszać w głębokim talerzu z bułką tartą. Na drugim talerzu roztrzepać jajka, a na trzeci wysypać mąkę. 3) Dymkę oczyścić i opłukać, a następnie pokroić bardzo drobno razem z delikatną częścią szczypioru. Ogórki pokroić jak najdrobniej w kostkę i razem z dymką wymieszać z majonezem i śmietaną, po czym przyprawić pieprzem cayenne i ewentualnie odrobiną soli (majonez jest już solony!!!). 4) Kawałki ryby obtaczać najpierw w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Panierkę lekko docisnąć palcami. 5) Na dużej patelni rozgrzać margarynę i smażyć na niej paluszki około 10 minut, dopóki nie zarumienią się z każdej strony. Gotowe zdjąć z patelni i podawać z sosem.