Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Panga w greckim sosie z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pangę solimy, wkładamy do parowaru, tak samo robimy z warzywami. Układamy je na drugiej "półce" parowaru

Panga w greckim sosie z warzywami

Składniki:

Panga w greckim sosie z warzywami

 

  • 2 filety z pangi
  • szczypta soli
  • 2 woreczki dzikiego ryżu
  • 50 g mieszanki warzywnej (mrożonej)
  • Sos:
  • 3 duże cebule
  • 3 średnie marchewki
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Panga w greckim sosie z warzywami
Pangę solimy, wkładamy do parowaru, tak samo robimy z warzywami. Układamy je na drugiej "półce" parowaru, ustawiamy odpowiedzni czas i czekamy, aż danie się przygotuje. Sprawa jest już troszkę trudniejsza z sosem, tzn. musimy się więcej napracować. Na patelni rozgrzać lekko 3 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę pokrajaną w cienkie półplasterki. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia (nie rumienić!). Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, czosnek zmiażdżyć, wszystko dodać do podsmażonej cebuli, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Lekko posolić, dusić do miękkości na najmniejszym ogniu, podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wody. Dodać 1-1,5 łyżeczki cukru, doprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Zagęścić 1 łyżeczką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.