czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pani Walewska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepis jest dość prosty, a efekt wspaniały...

Pani Walewska

Składniki:

Pani Walewska

 

  • CIASTO:
  • 2i1/2 szkl. mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • szkl. pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

  • KREM:
  • kost. margaryny,
  • duży budyń waniliowy,
  • 1/2 l mleka,
  • cukier waniliowy,
  • szkl. cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Pani Walewska
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.2. Oba ciasta wyłożyć na dwie identyczne natłuszczone blaszki. posmarować je powidłami, wyłożyć pianę ubitą z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Upiec 2 ciasta., Piec 15 min w 180st. 3. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta. Polać polewą, można udekorować orzechami.

Tagi:

ciasto