Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Panierowane filety z makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1908

Filety rozmrozić, panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku z przyprawami i w

Panierowane filety z makreli

Składniki:

Panierowane filety z makreli

 

  • 40 dag gotowych mrożonych filetów z makreli
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • ostara mielona papryczka
  • tłuszcz do smażenia
  • Na sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl bulionu z kostki
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę soku z cytryny
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Panierowane filety z makreli
Filety rozmrozić, panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku z przyprawami i w bułce tartej, wkładać na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć z obydwu stron na niezbyt silnym ogniu około 15 minut.
W tym czasie przygotować sos chrzanowy: rozgrzać tłuszcz, wsypać mąkę, wymieszać nie rumieniąc. Rozprowadzić bulionem, mieszając zagotować. Dodać chrzan, sól, cukier, trochę soku z cytryny i surowe żółtko, dobrze wymieszać utrzymując jeszcze przez chwilę na ogniu, nie gotować. Usmażone filety polać na talerzykach sosem. Rybe podawać z ziemniakami i zieloną sałatą lub surówką z marchwi.