Sposób przygotowania:
Panierowane filety z makreli
Filety rozmrozić, panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku z przyprawami i w bułce tartej, wkładać na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć z obydwu stron na niezbyt silnym ogniu około 15 minut.
W tym czasie przygotować sos chrzanowy: rozgrzać tłuszcz, wsypać mąkę, wymieszać nie rumieniąc. Rozprowadzić bulionem, mieszając zagotować. Dodać chrzan, sól, cukier, trochę soku z cytryny i surowe żółtko, dobrze wymieszać utrzymując jeszcze przez chwilę na ogniu, nie gotować. Usmażone filety polać na talerzykach sosem. Rybe podawać z ziemniakami i zieloną sałatą lub surówką z marchwi.
W tym czasie przygotować sos chrzanowy: rozgrzać tłuszcz, wsypać mąkę, wymieszać nie rumieniąc. Rozprowadzić bulionem, mieszając zagotować. Dodać chrzan, sól, cukier, trochę soku z cytryny i surowe żółtko, dobrze wymieszać utrzymując jeszcze przez chwilę na ogniu, nie gotować. Usmażone filety polać na talerzykach sosem. Rybe podawać z ziemniakami i zieloną sałatą lub surówką z marchwi.