edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Panierowane kacze skrzydła z kaszą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Skrzydełka „z odzysku” podane w towarzystwie kaszy jęczmiennej i surówki z pekinki

Panierowane kacze skrzydła z kaszą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Panierowane kacze skrzydła z kaszą

 

  • 4 kacze skrzydła z rosołu https://gotujmy.pl/rosol-z-kaczych-skrzydel,przepisy,179704.html
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ewentualnie sól
  • olej do smażenia
  • KASZA:
  • 0,5 szklanki jęczmiennej kaszy mazurskiej perłowej grubej
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • sól do smaku
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Panierowane kacze skrzydła z kaszą
Do rondelka odmierzyłam wodę, zagotowałam ją z masłem i niewielką ilością soli (wolę dosolić kaszę po ugotowaniu, niż przesolić na starcie). Na wrzątek wrzuciłam wypłukaną na gęstym sicie kaszę. Gotowałam na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do miękkości (około 30 minut). Ze skrzydełek odcięłam najcieńszą część (po obraniu mięsko zagospodarował kot), resztę delikatnie posoliłam. Panierowałam ze wszystkich stron w roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z papryką i czosnkiem granulowanym. Usmażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju. Podałam z kaszą perłową i surówką z pekinki.
Panierowane kacze skrzydła z kaszą
Opłukaną kaszę wrzuciłam na osolony wrzątek.
Panierowane kacze skrzydła z kaszą
Skrzydełka panierowałam w roztrzepanych jajkach i bułce wymieszanej z przyprawami.
Panierowane kacze skrzydła z kaszą
Opanierowane skrzydła usmażyłam na rozgrzanym oleju.