Sposób przygotowania:
Panna cotta z sosem wiśniowym
Do garnka wlewamy połowę śmietany, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i skórkę z laski wanilii. Podgrzewamy – ale nie gotujemy, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy przez sito. Pozostałą śmietanę ubijamy. Do maślanki wlewamy masę śmietanową i mieszamy, następnie dokładamy ubitą śmietanę. Mieszamy delikatnie. Powstałą masę przelewamy do foremek. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy z owocowym sosem. Wsypujemy do garnka zamrożone wiśnie i zalewamy je nalewką. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy cukier muscavado, dolewamy sok z limonki i balsamico. Mieszamy i znowu gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Przecieramy przez sito.