Kasiak11

Kasiak11

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Panna cotta z sosem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Włoski deser, jednak z wykorzystaniem maślanki i dodatkiem owocowego sosu na bazie wiśni, wiśniówki i typowego włoskiego balsamico.

Panna cotta z sosem wiśniowym

Składniki:

Panna cotta z sosem wiśniowym

 

  • 700ml maślanki
  • 200ml śmietany 30%
  • 8 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody do namoczenia
  • Sos:
  • 150g mrożonych wiśni Hortex
  • 2 łyżki cukru muscavado
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka balsamico z figami
  • 70ml nalewki z wiśni

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z sosem wiśniowym
Do garnka wlewamy połowę śmietany, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i skórkę z laski wanilii. Podgrzewamy – ale nie gotujemy, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy przez sito. Pozostałą śmietanę ubijamy. Do maślanki wlewamy masę śmietanową i mieszamy, następnie dokładamy ubitą śmietanę. Mieszamy delikatnie. Powstałą masę przelewamy do foremek. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy z owocowym sosem. Wsypujemy do garnka zamrożone wiśnie i zalewamy je nalewką. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy cukier muscavado, dolewamy sok z limonki i balsamico. Mieszamy i znowu gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Przecieramy przez sito.

Tagi:

sosy