SUPERPRZEPIS

Papierowy łosoś z kaszą i buraczkiem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Papierowy łosoś z kaszą i buraczkiem Więcej zdjęć (5)

Papierowe łódki z rozgrzewającym łososiem, kaszą gryczaną z buraczkiem, orzeszkami piniowymi i botwinką.

Składniki:

Papierowy łosoś z kaszą i buraczkiem

 

  • 500 gram surowego łososia norweskiego (podzielonego na 4 równe filety)
  • 30 dag ugotowanych buraczków czerwonych (najlepiej niezbyt dużych)
  • 3 woreczki kaszy gryczanej
  • 100 -150 ml mleka 2 %
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 czubate łyżki orzeszków piniowych
  • 10 dag małych listków botwinki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • papier do pieczenia i gotowania

 

Sposób przygotowania:

Papierowy łosoś z kaszą i buraczkiem
Do oleju dodajemy wino ryżowe, sos sojowy, miód, imbir, chili oraz pieprz cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy filety z łososia i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Co kilka minut rybę odwracamy, aby dokładnie się zamarynowała z obu stron.



Kaszę gryczaną gotujemy przez 12 minut, odcedzamy, studzimy- kasza powinna być lekko twarda. Dodajemy obranego i pokrojonego w niedużą kostkę buraczka (kilka plasterków możemy zostawić do dekoracji i przy pomocy do dekoracji wyciąć z nich np. serduszka). Wsypujemy drobno posiekany szczypiorek. Wlewamy mleko oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Botwinkę płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody. Z papieru do pieczenia i gotowania (ja używam papieru Saga), formujemy 4 łódki-ich boki związujemy białym sznurkiem lub nitką. Na dno łódek rozkładamy równomiernie kaszę z buraczkami, wyrównujemy powierzchnię. Możemy dolać jeszcze odrobinę mleka. Kaszę przykrywamy warstwą botwinki, na którą układamy po jednym filecie z łososia. Rybę polewamy dwoma łyżeczkami marynaty. Przybieramy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, serduszkami z buraczka i listkiem botwinki. Boki łódeczek dociskamy lekko do siebie, aby ryba się dusiła, a nie suszyła.



Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 5 minut. Jeśli filety są nieco grubsze, czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Papierowy łosoś z kaszą i buraczkiem
Do oleju dodajemy wino ryżowe, sos sojowy, miód, imbir, chili oraz pieprz cytrynowy. Dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy filety z łososia i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Co kilka minut rybę odwracamy, aby dokładnie się zamarynowała z obu stron.
Papierowy łosoś z kaszą i buraczkiem
Kaszę gryczaną gotujemy przez 12 minut, odcedzamy, studzimy- kasza powinna być lekko twarda. Dodajemy obranego i pokrojonego w niedużą kostkę buraczka (kilka plasterków możemy zostawić do dekoracji i przy pomocy do dekoracji wyciąć z nich np. serduszka). Wsypujemy drobno posiekany szczypiorek.
Papierowy łosoś z kaszą i buraczkiem
Na dno łódek rozkładamy równomiernie kaszę z buraczkami, wyrównujemy powierzchnię. Możemy dolać jeszcze odrobinę mleka.
Papierowy łosoś z kaszą i buraczkiem
Kaszę przykrywamy warstwą botwinki, na którą układamy po jednym filecie z łososia. Rybę polewamy dwoma łyżeczkami marynaty. Przybieramy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, serduszkami z buraczka i listkiem botwinki.