Sposób przygotowania:
Papryczki faszerowane z dodatkiem śliwek
Wieprzowinę bez kości płuczę, podlewam niewielką ilością wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku, dusze do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia, dodaje cebulę. Mięso uduszone,odstawiam by wystygło.Zimne mięso mielę w maszynce.Ryż, kasze gotuję w lekko posolonej wodzie około 15 minut. Po tym czasie odsączam kasze i ryż. Zmielone mięso dodaję do kaszy i ryżu, doprawiam przyprawami do smaku. Śliwki kalifornijskie kroję w kostkę, dodaje do farszu.Pietruszkę jeśli ktoś lubi, można pokroić drobno i dodać do farszu.Papryki płuczę, odsączam , odcinam od ogonka kawałek papryki, wyjmuję gniazdo nasienne i wkładam ugniatając przygotowany farsz.Papryki układam w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej,odciętą częścią do góry, podlewam wywarem mięsnym i piekę w piekarniku około 25 minut. Po tym czasie papryki są już gotowe do spożycia. Ja natomiast lubię jak papryki pobędą po upieczeniu w wywarze około 2 godzin.Papryki wtedy łączą smak farszy i są pyszne. Życzę smacznego.
Netka
kasiunia.1981
jaNina