eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Papryka Eli faszerowana kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna papryka z nowym farszem.

Papryka Eli faszerowana kapustą

Składniki:

Papryka Eli faszerowana kapustą

 

  • 10 sztuk papryki żółtej-podłużnej
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1/2 kg podgrzybków(ja dałam mrożone)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Papryka Eli faszerowana kapustą
Zagotować 2 szklanki wody,posolić,wsypać ryż i gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut.Ryż ostudzić.Kapustę poszatkować,ugotować na pół miękko,odcedzić i ostudzić.Z umytych papryk odciąć górę z szypułkami i wyjąć nasiona.Odcięte góry papryk oczyścić z szypułek i pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,grzyby pokroić(jezeli są mrożone,to ich nie rozmrażać).Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju,dodać cebulę,lekko przesmażyć,wrzucić grzyby,dodać sól,pieprz i smażyć aż woda odparuje.Grzyby ostudzić i podzielić na dwie części.Do miski włożyć ryż,kapustę,połowę grzybów,pokrojoną paprykę,sól,pieprz i wymieszać.Nadziewać papryki farszem,ułożyć pionowo(ciasno)w garnku,wlać trochę oleju,podsmażyć,dodać resztę grzybów,podlać wodą i dusić do miękkości papryki.Papryki wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Podawać papryki polane sosem grzybowym.Smacznego!