Sposób przygotowania:
Papryka Eli faszerowana mięsem z kaszą
Kaszę wsypać do dwóch szklanek osolonego wrzątku,gotować 20 minut i ostudzić.Papryki umyć,usunąć szypółki i nasiona.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Czerwoną papryke umyć,pozbawić szypółki,nasion i pokroić ją w kostkę.Mięso włożyć do miski,dodać kaszę,pokrojoną paprykę,cebulę,czosnek,przyprawę do grilla,jajka,sól i pieprz do smaku.Wszystko razem wymieszać.Gotową masą nadziać papryki.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć papryki ze wszystkich stron.Ułożyć papryki pionowo (otworem do góry) w szerokim i głebokim rondlu lub garnku i wlać pozostały po smażeniu olej.Do 1.5 litra wody dodać koncentrat pomidorowy,paprykę słodką i ostrą,czosnek granulowany,cebulkę granulowaną,sól,dokładnie wymieszać i zalać papryki.Dusić około godziny,aż papryki i farsz bedą miękkie.Papryki wyjąć z sosu.Do sosu ewentualnie dolać wody.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Papryki rozłożyć na talerze i polać sosem.Smacznego!
jovi
luna
kasiunia.1981