Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana
Mięso podsmażyć, wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i solą. Ugotować ryz na sypko i połączyć go z mięsem.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.Pokroić w drobną kostkę, małą paprykę i 3 pomidory. Posiekać szczypior i natkę. Warzywa i część zieleniny połączyć z farszem. Doprawić solą i pieprzem. Trzy duże mięsiste papryki przekroić na pół. Wyjąć gniazda nasienne. Włożyć połówki papryki do wrzącej wody na 1 minutę. Odsączyć i napełnić farszem. Ułożyć faszerowaną paprykę w żaroodpornym naczyniu, wypełnić formę pozostałymi pomidorami, pokrojonymi w ćwiartki. Posypać resztę potrawy zieleniną i podlać połową szklanki bulionu. Na każdej połówce papryki położyć kawałeczek masła. Zapiekać pod przykryciem 30-40 minut.