Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana Asus
Papryki umyć, odciąć górę i usunąć dokładnie z gniazd nasiennych. Następnie włożyć do wrzącej osolonej wody i obgotować przez około 5 minut i odstawić osączone do ostygnięcia. Potem przygotować farsz. Obrać staranie cebule, czosnek i posiekać na drobno, łodygi selera pokroić na drobno. Masło rozpuścić w głębokim garnku, dodać opłukany ryż, przygotowaną cebulę, czosnek, seler i smażyć 3 minuty stale mieszając. Pomidory sparzyć obrać ze skórki usunąć pestki i dodać je do ryżu. Całość gotować aż ryż będzie na pół twardy. Zdjąć z ognia wsypać posiekane orzeszki. Na koniec papryki napełnić przygotowanym farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać trzema łyżeczkami wody, zrumienić bułkę tartą, dodać masło i polać papryki. Zapiekać 30 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni.