Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana Dominiki
Paprykę umyć, obciąć z góry i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do wrzącej osolonej wody i obgotować przez 5 minut. Odcedzić i zostawić do ostudzenia. Przygotować farsz: cebulę, czosnek obrać i posiekać, łodygi selera oczyścić i drobno pokroić. W głębokim garnku rozpuścić masło, wsypać opłukany ryż, dodać cebulę, czosnek i seler, smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i dodać do ryżu. Gotować 5 minut (ryż powinien być lekko twardy). Zdjąć z ognia, wsypać posiekane orzeszki. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzone papryki napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać 3 łyżkami wody. Zrumienić bułkę tartą, dodać masło. Polać papryki. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.