Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Gotujemy ryż aldente. Mięso wieprzowe mielimy. Obieramy i siekamy drobniutko cebulę. Szklimy ją na rozgrzanym na patelni maśle. Dodajemy zmielone mięso i przesmażamy je krótko rozgniatając łyżką, by nie skleiło się w grudki. Dodajemy do mięsa ryż, 1 łyżkę posiekanego drobno estragonu, doprawiamy go solą, pieprzem czarnym i ziołowy do smaku. Mieszamy dokładnie. Myjemy papryczki. Odcinamy papryczki przy ogonkach, wyjmujemy gniazda nasienne.Napełniamy je farszem i nakładamy odciętą część. Układamy na patelni ściśle, podlewamy bulionem i dusimy na bardzo małym ogniu około 25 minut w zależności od wielkości papryk. Możemy również zapiec je w piekarniku. Podajemy je z sosem serowym udekorowane gałązkami estragonu.