jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Papryka faszerowana szynką i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Farsz z szynki, ryżu z aromatem estragonu zamknięty w paprykach - wspaniałe danie na tę porę roku.

Papryka faszerowana szynką i ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryka faszerowana szynką i ryżem

 

  • 1 kg paprykI
  • 150 g ryżu
  • około 600 g wieprzowej szynki
  • kilka gałązek estragonu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • bulion do podlania
  • sos serowy

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana szynką i ryżem
Gotujemy ryż aldente. Mięso wieprzowe mielimy. Obieramy i siekamy drobniutko cebulę. Szklimy ją na rozgrzanym na patelni maśle. Dodajemy zmielone mięso i przesmażamy je krótko rozgniatając łyżką, by nie skleiło się w grudki. Dodajemy do mięsa ryż, 1 łyżkę posiekanego drobno estragonu, doprawiamy go solą, pieprzem czarnym i ziołowy do smaku. Mieszamy dokładnie. Myjemy papryczki. Odcinamy papryczki przy ogonkach, wyjmujemy gniazda nasienne.Napełniamy je farszem i nakładamy odciętą część. Układamy na patelni ściśle, podlewamy bulionem i dusimy na bardzo małym ogniu około 25 minut w zależności od wielkości papryk. Możemy również zapiec je w piekarniku. Podajemy je z sosem serowym udekorowane gałązkami estragonu.
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Mięso wieprzowe z szynki mielimy lub siekamy drobno
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Układamy papryki na patelni ściśle, podlewamy bulionem i dusimy na bardzo małym ogniu około 25 minut w zależności od wielkości papryk.