Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana pęczakiem i fetą1.
Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu.
Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki, usunąć pestki. Cebulę obrać.
Miąższ pomidora, cukinię i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać cukinię i smażyć 3-4 minuty, następnie dodać pomidora i znów smażyć kilka minut.
2.
Do ugotowanego pęczaku dodać usmażone warzywa i posiekaną natkę pietruszki.
3.
Przyprawić do smaku pieprzem, oregano i bazylią, dokładnie wymieszać.
4.
Na koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę, jeszcze raz delikatnie wymieszać, i jeszcze troszkę posolić do smaku pamiętając, że ser jest już słony.
5.
Z papryki odciąć wierzch od strony ogonka, usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Wnętrza oprószyć solą i napełnić farszem.
6.
Papryki przykryć odciętymi wierzchami. Papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
7.
Piec 30-40 minut. Jeśli zacznie się za mocno przypiekać – przykryć folią aluminiową.