Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Papryka faszerowana po toskańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pachnie słońcem toskanii

Papryka faszerowana po toskańsku

Składniki:

Papryka faszerowana po toskańsku

 

  • 7 strąków czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki utartego żółtego sera
  • 35 dag mielonego mieszanego mięsa
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 15 dag ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana po toskańsku
Papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Dodać mięso. Smażyć jeszcze przez ok 4 min. Dodać ryż, pietruszkę jajko i ser. Podprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem napełnić strąki papryki. Paprykę ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać oliwą. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 min. W miarę potrzeby podlewać niewielką ilością wody.