Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana z korkiem
Paprykę oczyść z nasion przez otwór po usuniętym ogonku. Trudne ale tak trzeba. Ponakłuwaj kilka razy paprykę wykałaczką. Kaszkę zalej 1 szkl. letniej wody na 5 minut i dodaj do mięsa, łącznie z poz. 2-10 zrób farsz (czosnek przez praskę, cebulę zetrzyj na tarce), dodaj zioła wg uznania, po dokładnym wymieszaniu faszeruj paprykę, uważając by nie popękała. Parówki potnij na 3-4 cm "korki", które natnij po obu końcach na krzyż ok 1 cm i wciśnij "korki" do połowy ich długości w otworek w papryce. Ustaw "korkami" do góry w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, polej bulionem rozpuszczonym w 2 szkl. wody, przykryj, wstaw do piekarnika (najlepiej już gorącego) i pozostaw na ok 1 godz. w temp 170°C (z termoobiegiem). W "korki " wetknij dekorację z natki lub listka selera. Podaj z ryżem i sosem podanymi w odrębnych przepisach: Patrz> "Sos uniwersalny". Patrz > "Ryż grzybowy".
mamqa
45Kazik
Farsz musi być nieco bardziej doprawiony aniżeli "smakowo nam pasuje", bowiem pamiętać trzeba, że papryka "odbierze" nieco soli i przypraw .
"mamga'o", ( mam zawsze problem z tego typu nickami ;)) ...) papryka do tego typu dania powinna być jak najbardziej kształtem zbliżona do pomidórów, no i zielona nie nadaje się absolutnie (sprawdziłem!).
Czekam na opinię rodzinną (!) i pokonsumpcyjną.