haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne gotowane papryki z aromatycznym farszem z brązowego ryżu, komosy, pieczarek i odrobiny kurczaka - to nowy smak w mojej kuchni. Lekkie i sycące i niezbyt kaloryczne - pokochasz to danie od pierwszego kęsa!

Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami

 

  • 8 łyżek brązowego ryżu z komosa ryżową (lub 4 łyżki brązowego ryżu, 4 łyżki komosy)
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chili medium
  • 1/3 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • Łodyga selera naciowego - najlepiej z kilkoma listkami
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (ja dodałam sos sojowy z czarnym czosnkiem)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • 4 czerwone papryki
  • 200 g pieczarek ( potrzebujemy tylko kapelusze)

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami
1. Najpierw ugotowałam brązowy ryż z komosą w dość dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu.

2. Pieczarki umyłam odcięłam nóżki, a kapelusze starłam na tarce o grubych oczkach.

3. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, wrzuciłam na rozgrzany olej i zeszkliłam. Dorzuciłam pieczarki.

4. Pomidora umyłam, pokroiłam na kostkę i dorzuciłam na patelnię. Z piersią z kurczaka zrobiłam t samo.

5. Chili oczyściłam z nasion i drobniutko pokroiłam. Dodałam do smażących się pieczarek.

6. Przykryłam i dusiłam około 10 minut. Zdjęłam z ognia.

7. W tym czasie odcięłam góry od papryk (tak jakbym zdejmowała czapeczki) i korpusy oczyściłam z gniazd nasiennych.

8. Brązowy ryż, komosę i usmażone pieczarki wymieszałam z sosem sojowym, dodałam sól, sproszkowaną paprykę i czosnek.

9. Farsz ciasno umieściłam w korpusach papryk, przykryłam czapeczkami, wsadziłam do garnka i zalałam do połowy wysokości papryk wodą. Dorzuciłam kawałki selera naciowego i gotowałam 40 minut na wolnym ogniu.

10. podałam z odrobina rukoli z jagodami goji i płatkami migdałowymi (opcjonalnie)
Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami
Kapelusze pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami
Pieczarki podsmażamy razem z cebulką, pomidorami i chili.
Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami
Odcinamy góry papryk, a korpusy oczyszczamy.
Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami
Ugotowany ryż i quinoę mieszamy z pieczarkami.
Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami
Papryki nadziewamy farszem.
Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami
W garnku zalewamy lekko osolona wodą, dorzucamy seler naciowy i gotujemy około 40 minut.