Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana komosą ryżową z pieczarkami
1. Najpierw ugotowałam brązowy ryż z komosą w dość dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu.
2. Pieczarki umyłam odcięłam nóżki, a kapelusze starłam na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, wrzuciłam na rozgrzany olej i zeszkliłam. Dorzuciłam pieczarki.
4. Pomidora umyłam, pokroiłam na kostkę i dorzuciłam na patelnię. Z piersią z kurczaka zrobiłam t samo.
5. Chili oczyściłam z nasion i drobniutko pokroiłam. Dodałam do smażących się pieczarek.
6. Przykryłam i dusiłam około 10 minut. Zdjęłam z ognia.
7. W tym czasie odcięłam góry od papryk (tak jakbym zdejmowała czapeczki) i korpusy oczyściłam z gniazd nasiennych.
8. Brązowy ryż, komosę i usmażone pieczarki wymieszałam z sosem sojowym, dodałam sól, sproszkowaną paprykę i czosnek.
9. Farsz ciasno umieściłam w korpusach papryk, przykryłam czapeczkami, wsadziłam do garnka i zalałam do połowy wysokości papryk wodą. Dorzuciłam kawałki selera naciowego i gotowałam 40 minut na wolnym ogniu.
10. podałam z odrobina rukoli z jagodami goji i płatkami migdałowymi (opcjonalnie)
2. Pieczarki umyłam odcięłam nóżki, a kapelusze starłam na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, wrzuciłam na rozgrzany olej i zeszkliłam. Dorzuciłam pieczarki.
4. Pomidora umyłam, pokroiłam na kostkę i dorzuciłam na patelnię. Z piersią z kurczaka zrobiłam t samo.
5. Chili oczyściłam z nasion i drobniutko pokroiłam. Dodałam do smażących się pieczarek.
6. Przykryłam i dusiłam około 10 minut. Zdjęłam z ognia.
7. W tym czasie odcięłam góry od papryk (tak jakbym zdejmowała czapeczki) i korpusy oczyściłam z gniazd nasiennych.
8. Brązowy ryż, komosę i usmażone pieczarki wymieszałam z sosem sojowym, dodałam sól, sproszkowaną paprykę i czosnek.
9. Farsz ciasno umieściłam w korpusach papryk, przykryłam czapeczkami, wsadziłam do garnka i zalałam do połowy wysokości papryk wodą. Dorzuciłam kawałki selera naciowego i gotowałam 40 minut na wolnym ogniu.
10. podałam z odrobina rukoli z jagodami goji i płatkami migdałowymi (opcjonalnie)
danielek
haniakson