Papryka nadziewana ryżem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Posiekaną cebulę zrumienić na połowie rozgrzanego masła, wsypać ryż, dodać

Papryka nadziewana ryżem

Składniki:

Papryka nadziewana ryżem

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana ryżem
Posiekaną cebulę zrumienić na połowie rozgrzanego masła, wsypać ryż, dodać przyprawy. Zalać wodą (dwu­krotna objętość ryżu), przykryć i dusić na bardzo małym ogniu 17-20 minut. Papryki umyć, odciąć część u nasady razem z szypułką, wydrążyć. Napełnić ryżem do wysoko­ści 3/4 strączka i przykryć ściętym wierzchem. Posiekać drugą cebulę i czosnek, zeszklić na reszcie tłuszczu, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i włożyć nadziane papryki. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 15 min. Następnie ostrożnie prze­wrócić papryki na drugą stronę i dusić jeszcze 20 — 25 minut, ewentualnie skrapiając wodą. Podawać z ziem­niakami i surówką.

Tagi:

ryż papryka