Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana ryżem
Posiekaną cebulę zrumienić na połowie rozgrzanego masła, wsypać ryż, dodać przyprawy. Zalać wodą (dwukrotna objętość ryżu), przykryć i dusić na bardzo małym ogniu 17-20 minut. Papryki umyć, odciąć część u nasady razem z szypułką, wydrążyć. Napełnić ryżem do wysokości 3/4 strączka i przykryć ściętym wierzchem. Posiekać drugą cebulę i czosnek, zeszklić na reszcie tłuszczu, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i włożyć nadziane papryki. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 15 min. Następnie ostrożnie przewrócić papryki na drugą stronę i dusić jeszcze 20 — 25 minut, ewentualnie skrapiając wodą. Podawać z ziemniakami i surówką.