Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana ryzem + sos jogurtowy
Danie jest bez miesa ale tak obfite i smaczne, polecam wszystkim jaroszom :) Papryki umyc i oczyscic z gniazd nasiennych. Nakluc nozem na wylot, aby sie nie zapowietrzaly przy napelnianiu ryzem.. Ryz ugotowac najlepiej posolic go bulionem w proszku czy tez jakims kucharkiem lub wegeta. Co kto woli. Mozna go tez ugotowac w rosolku. Cebule pokroic w kostke i przysmazyc na rumiano. Przysmazona dodac do ugotowanego, przestudzonego ryzu. Dobrze przyprawic sola i pieprzem. (pieprzu naprawde duzo i najlepiej swiezo zmielonego) Oczyszczone papryki napelnic ryzem. Poukladac na duzej szerokiej patelni lub w niskim rondlu. Podpiec z kazdej strony na ostrym ogniu. Nastepnie otworzyc puszke z pomidorami sok przelac do jakiegos wysokiego naczynia. Pomidory pokroic grubo dodac do soku i przyprawic calosc lekko pieprzem, sola czosnkowa.. ew. selerowa.. jak lubimy. Pomodory wlac na papryki, przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 30 minut.Przygotowac sos jogurtowy, dodajac do jogurtu czosnek i przyprawy. Podawac z sosem jogurtowym, zimnym... Sos ten wspaniale chlodzi gorace papryki i doddaje im poludniowego czaru. Smacznego!