Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Papryka nadziewana ryzem + sos jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jeszcze jeden dowod na to, ze od czasu do czasu, wcale nie musi byc miesa na obiad :)

Papryka nadziewana ryzem + sos jogurtowy

Składniki:

Papryka nadziewana ryzem + sos jogurtowy

 

  • 1kg jasnej papryki, szpiczastej
  • pelna szklanka ryzu, takiego jak do gotowania na gesto
  • duza cebula
  • tluszcz do usmazenia cebuli
  • puszka pomidorow w calosci (425ml)
  • sol, pieprz,
  • bulion w proszku
  • Sos jogurtowy
  • jogurt naturalny 300ml
  • duzy zabek czosnku
  • sol i pieprz

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana ryzem + sos jogurtowy
Danie jest bez miesa ale tak obfite i smaczne, polecam wszystkim jaroszom :) Papryki umyc i oczyscic z gniazd nasiennych. Nakluc nozem na wylot, aby sie nie zapowietrzaly przy napelnianiu ryzem.. Ryz ugotowac najlepiej posolic go bulionem w proszku czy tez jakims kucharkiem lub wegeta. Co kto woli. Mozna go tez ugotowac w rosolku. Cebule pokroic w kostke i przysmazyc na rumiano. Przysmazona dodac do ugotowanego, przestudzonego ryzu. Dobrze przyprawic sola i pieprzem. (pieprzu naprawde duzo i najlepiej swiezo zmielonego) Oczyszczone papryki napelnic ryzem. Poukladac na duzej szerokiej patelni lub w niskim rondlu. Podpiec z kazdej strony na ostrym ogniu. Nastepnie otworzyc puszke z pomidorami sok przelac do jakiegos wysokiego naczynia. Pomidory pokroic grubo dodac do soku i przyprawic calosc lekko pieprzem, sola czosnkowa.. ew. selerowa.. jak lubimy. Pomodory wlac na papryki, przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 30 minut.Przygotowac sos jogurtowy, dodajac do jogurtu czosnek i przyprawy. Podawac z sosem jogurtowym, zimnym... Sos ten wspaniale chlodzi gorace papryki i doddaje im poludniowego czaru. Smacznego!

Tagi:

papryka ryż sosy