Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Paprykarz.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

dla mnie to po prostu paprykarz bo danie w przewagą papryki, ale można je nazwać inaczej

Paprykarz. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykarz.

 

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 papryki białe
  • kawałek kiełbasy - u mnie zwykła zwyczajna, ok. 15 cm
  • 1/2 papryczki ostrej, miałam taką okrągłą jak mały pomidor
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 5 dużych, mocno dojrzałych pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól, cukier, pieprz ziołowy, oregano, majeranek, papryka słodka mielona
  • po solidnej garści szczypiorku i koperku świeżego

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz.
Wszystkie warzywa dokładnie oczyścić, z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić z kostkę. Papryczkę ostrą drobno posiekać.Marchewkę po oskrobaniu zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę albo krążki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą a po zdjęciu skórki posiekać - można zamiennie użyć pomidorów krojonych z puszki. W garnku rozgrzać olej i zrumienić na nim kiełbasę. Kolejno dodawać cebulę, czosnek a po chwili także marchewkę i ostrą paprykę. Smażyć całość kilka minut aż warzywa lekko się zaczną karmelizować. Dodać pomidory, posiekany drobniutko lubczyk i dusić potrawę pod przykryciem ok. 15 minut. Dosypać jeszcze roztarte w dłoniach oregano i majeranek. Na sam koniec dodać papryki słodkie bo one potrzebują tylko chwilę żeby zmięknąć - nie lubię rozgotowanych. Całość doprawić do smaku i dodać zieleniną. Najbardziej smakuje mi takie coś ze świeżą bułką .
Paprykarz.
podsmażyć w garnku cebulę, czosnek i marchewkę
Paprykarz.
wlać posiekane pomidory albo pomidorky z puszki
Paprykarz.
słodkie papryki dodać dopiero na końcu i dusić tylko chwilę żeby się nie rozpadły