Sposób przygotowania:
Paprykarz.
Wszystkie warzywa dokładnie oczyścić, z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić z kostkę. Papryczkę ostrą drobno posiekać.Marchewkę po oskrobaniu zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę albo krążki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą a po zdjęciu skórki posiekać - można zamiennie użyć pomidorów krojonych z puszki. W garnku rozgrzać olej i zrumienić na nim kiełbasę. Kolejno dodawać cebulę, czosnek a po chwili także marchewkę i ostrą paprykę. Smażyć całość kilka minut aż warzywa lekko się zaczną karmelizować. Dodać pomidory, posiekany drobniutko lubczyk i dusić potrawę pod przykryciem ok. 15 minut. Dosypać jeszcze roztarte w dłoniach oregano i majeranek. Na sam koniec dodać papryki słodkie bo one potrzebują tylko chwilę żeby zmięknąć - nie lubię rozgotowanych. Całość doprawić do smaku i dodać zieleniną. Najbardziej smakuje mi takie coś ze świeżą bułką .