Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Papryki faszerowane z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Inna wersja faszerowanej papryki .

Papryki faszerowane  z kurkami

Składniki:

Papryki faszerowane z kurkami

 

  • 6 papryk pomidorowych ( oczywiście inne czerwone papryki też mogą być )
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 15 dag mięsa mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • 10 dag kurek
  • ½ woreczka ugotowanego ryżu ( 5 dag suchego)
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • papryka mielona ostra
  • pieprz mielony
  • sól
  • mąka do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane z kurkami
Papryki wydrążyć ścinając wierzch i usuwając gniazda nasienne. Ścięte kawałki papryki drobno pokroić . Pokroić drobno pomidory i 1 cebulę . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim usiekane kawałki papryk , pomidory, 1 cebulę , suszone pomidory. Po 10 minutach podlać 1 szklanką wody i dalej dusić 20 minut na małym gazie. Ugotować ryż . Na maśle podsmażyć rozdrobnione kurki. Drugą cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, ryż , kurki, cebulę , koperek. Doprawić solą i pieprzem . Nadziać papryki. Ułożyć je w szerokim , płaskim garnku tak by wypełniały całe dno. Zalać wodą do wysokości ¾ papryki. Dodać kostkę bulionową . Dusić przez 45 minut. Do sosu wlać 1 szklankę wywaru z duszenia papryk. Przetrzeć przez sito. Zagęścić mąką . Doprawić pieprzem i mieloną papryką .Gorące papryki wyjąć z wywaru i ułożyć na półmisku. Sos podawać osobno.