Sposób przygotowania:
Paprykowy pstrąg
Umyć rybę i dobrze osuszyć . Odciąć pozostałości po skrzelach . Usunąć dokładnie ości .
Filet ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny, cukru, papryki, pieprzu. Wetrzeć w filet z pstrąga i zostawić w chłodzie na 30 minut.
Wytrzeć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Filet oprószyć mąką .
Papryki pokroić w paseczki. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i wrzucić papryki. Smażyć na małym gazie by zmiękły. Dodać marynatę w której był filet, wodę i zagotować . Doprawić do smaku albo cukrem albo solą.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść filet na początku skórą do dołu. Usmażyć na rumiano . Przełożyć na drugą stronę i również usmażyć .
Filet obkładać uduszoną papryką - posypać natką pietruszki.
Do tego frytki, pieczone ćwiartki ziemniaków, ziemniaki z wody z koprem i oczywiście surówki.
* mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję - proporcja marynaty starczy na 2 filety
Filet ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny, cukru, papryki, pieprzu. Wetrzeć w filet z pstrąga i zostawić w chłodzie na 30 minut.
Wytrzeć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Filet oprószyć mąką .
Papryki pokroić w paseczki. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i wrzucić papryki. Smażyć na małym gazie by zmiękły. Dodać marynatę w której był filet, wodę i zagotować . Doprawić do smaku albo cukrem albo solą.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść filet na początku skórą do dołu. Usmażyć na rumiano . Przełożyć na drugą stronę i również usmażyć .
Filet obkładać uduszoną papryką - posypać natką pietruszki.
Do tego frytki, pieczone ćwiartki ziemniaków, ziemniaki z wody z koprem i oczywiście surówki.
* mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję - proporcja marynaty starczy na 2 filety