Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Para na medal ( sos sojowy i miód ):

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jak to czasem bywa ,,spotkali się i pokochali "- jak dla mnie miód w zestawieniu z sosem sojowym to cudowny smak.

Para na medal ( sos sojowy i miód ):

Składniki:

Para na medal ( sos sojowy i miód ):

 

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • ziemniaki ( 8 malutkich )
  • 1/2 kalarepy
  • 1 marchew
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • sos sojowy do smaku ( dałam 2 łyżeczki )
  • papryka mielona do smaku ( dałam 1/2 łyżeczki słodkiej )
  • pieprz mielony do smaku ( dałam 1/2 czarnego grubo mielonego )
  • pasta z chili lub chili w proszku do smaku ( dałam 1 płaską łyżeczkę pasty )

 

Sposób przygotowania:

Para na medal ( sos sojowy i miód ):
Zrobić marynatę mieszając olej z miodem .Utrzeć i zacząć dodawać resztę składników po odrobinie tak by uzyskać smak który nam pasuje ( wypośrodkować pomiędzy słodyczą miodu a ostrością i pikantnością reszty ). Zalać marynatą mięso i zostawić w lodówce na godzinę . Obrać ziemniaki i warzywa . Ziemniaki pozostawić w całości , kalarepkę pokroić w słupki, marchew w plasterki a cebule w ,,piórka ". Wyjąć mięso z marynaty a marynatę wylać do warzyw i dobrze wymieszać tak by pokryły się nią . Przełożyć ziemniaki z warzywami do rękawa foliowego do pieczenia , a pomiędzy nie włożyćkotlety .Zapiąć rękaw przeznaczoną do tego zapinką . Ułożyć w piekarniku ( ja kładę w szkiełku żaroodpornym bo tak wygodniej sie potem wyjmuje ) - nastawić temperaturę na 250 * C i piec przez godzinę . Tym których przeraża pieczenie ziemniaków i reszty z miodem zachęcam do spróbowania - miód w trakcie pieczenia ulega karmelizacji i wcale nie jest słodki , a w zestawieniu z sosem sojowym daje fantastyczne smak mięsa , sosu , a przy tym warzyw i ziemniaków . Podałam z surówką i mieszanki sałat kolorowych z jadalnymi kwiatami nasturcji .