michal_b

michal_b

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Parmigiana di melanzane... zapiekanka z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Parmigiana di melanzane to moje ulubione włoskie danie, nauczył mnie ją przygotowywać, mój przyjaciel Antonio. Parmigiana wymaga sporo czasu ale... smakuje do ostatniego kęsa.

Parmigiana di melanzane... zapiekanka z bakłażanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Parmigiana di melanzane... zapiekanka z bakłażanem

 

  • 1 kg bakłażanów
  • 3 - 4 jajka
  • 300 g sera mozzarella
  • starty parmezan
  • salame napoletano - grubo mielone salami wieprzowe z całymi ziarnami pieprzu
  • 700 ml passaty -gęstego przecieru pomidorowego
  • 200 g warzyw na patelnię z tymiankiem i bazylią HORTEX
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 litr oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Parmigiana di melanzane... zapiekanka z bakłażanem
Bakłażany należy umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Następnie musimy ułożyć je w misce, przesypać gruboziarnistą solą morską, podlać zimną wodą, obciążyć np. drewnianą deską i odstawić na co najmniej 2-3 godziny… Używamy najlepiej niewielkich, długich i wąskich, ciemnofioletowych bakłażanów. Świeże bakłażany są jędrne i błyszczące ... Plastry później płuczemy i bardzo dobrze odciskamy, żeby nie powiedzieć wykręcamy :) W sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry bakłażanów. Odkładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażone i odsączone płaty obtaczamy w mące. W naczyniu roztrzepujemy jajka. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i 2-3 kopiaste łyżki drobno startego parmezanu. Płaty zanurzamy w roztrzepanym jajku i ponownie smażymy z obu stron, na złoto. Odkładamy ponownie na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Sos warzywno-pomidorowy Do garnka wlewamy odrobinę oliwy. wrzucamy na nią warzywa na patelnię z tymiankiem i bazylią HORTEX, lekko zgnieciony czosnek oraz passatę pomidorową. Gotujemy na wolnym ogniu , aż sos zgęstnieje i odparuje. Solimy na samym końcu. W kolejnym etapie kroimy wędlinę i dodajemy ją do sosu Zapiekanka Gdy sos już jest gotowy i wystudzony a bakłażany usmażone, możemy przygotować parmigiane. Do formy do zapiekania wylewamy na dno cieniutką warstwę sosu warzywno - pomidorowego z dodatkiem wędliny. Układamy ściśle, obok siebie usmażone plastry bakłażana. Polewamy je ponownie sosem. Rozkładamy równomiernie pokrojony w kostkę ser (mozzarella, fior di latte, provola) Posypujemy obficie startym parmezanem. Następnie bakłażany, sos, ser, parmezan. Najczęściej układa się 3 lub 4 warstwy bakłażanów, więc na koniec albo powtórzymy warstwę bakłażany, sos, ser i parmezan albo układamy tylko warstwę płatków bakłażana, polewamy ją obficie sosem i posypujemy parmezanem. Pieczemy około 30 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze ok. 170-180°C. Po zapieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia około 20-30 minut.
Parmigiana di melanzane... zapiekanka z bakłażanem
Parmigiana di melanzane... zapiekanka z bakłażanem
Parmigiana di melanzane... zapiekanka z bakłażanem