thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Parowana prowansalska 'zapiekanka'

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Efektowne kokilki z mięsnym sosem, warzywami i serem to ciekawa wersja przystawki.

Parowana prowansalska 'zapiekanka'

Składniki:

Parowana prowansalska 'zapiekanka'

 

  • NA 4 SZTUKI:
  • 15 dag mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu do spagetti Łowicz
  • 8 małych plasterków bakłażana
  • 8 plasterków cukinii
  • 8 plasterków mozzarelli
  • 4 plasterki pomidora
  • 4 krążki cebuli
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Parowana prowansalska 'zapiekanka'
Na łyżce oliwy podsmażyć mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobniony czosnek, zioła, koncentrat i sos. Cukinia nie wymaga smażenia. Plasterki cukinii, bakłażana i pomidora najlepiej, aby miały grubość 0,5 mm. Na oliwie podsmażyć z obu stron bakłażana oraz pomidora. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Przełożyć na talerz z bibułą lub ręcznikiem papierowym. Cebulę można podsmażyć z jednej strony, przełożyć na bibułę. W przezroczystych kokilkach żaroodpornych, układać dowolnie warstwowo warzywa, mięso i plasterki mozzarelli, kończąc serem. Ważne jest też dopasowanie wielkości plasterków do naczynek. Parować w koszyku nr 3 (górnym) przez 20 minut. Gotowe udekorować, podawać jako przystawkę.Kto nie posiada parowara, może zapiec w naczyniu lub w innych kokilkach żaroodpornych, dokładając wierzch (ser) na końcu pieczenia. Inspiracją dla mnie były przepisy z książeczki dołączonej do parowara. Można też zrobić wersję wege- warzywa przekładać sosem bez mięsa - ważne by były kolorowe warstwy.