Sposób przygotowania:
Parowana prowansalska 'zapiekanka'
Na łyżce oliwy podsmażyć mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobniony czosnek, zioła, koncentrat i sos. Cukinia nie wymaga smażenia. Plasterki cukinii, bakłażana i pomidora najlepiej, aby miały grubość 0,5 mm. Na oliwie podsmażyć z obu stron bakłażana oraz pomidora. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Przełożyć na talerz z bibułą lub ręcznikiem papierowym. Cebulę można podsmażyć z jednej strony, przełożyć na bibułę. W przezroczystych kokilkach żaroodpornych, układać dowolnie warstwowo warzywa, mięso i plasterki mozzarelli, kończąc serem. Ważne jest też dopasowanie wielkości plasterków do naczynek. Parować w koszyku nr 3 (górnym) przez 20 minut. Gotowe udekorować, podawać jako przystawkę.Kto nie posiada parowara, może zapiec w naczyniu lub w innych kokilkach żaroodpornych, dokładając wierzch (ser) na końcu pieczenia. Inspiracją dla mnie były przepisy z książeczki dołączonej do parowara. Można też zrobić wersję wege- warzywa przekładać sosem bez mięsa - ważne by były kolorowe warstwy.
kwiatula
luna
Natala1210
jaNina
Dla mnie super!!